Barion Pixel

A hiányzó őr háza – Király utca 78

Szerző: | 2020. jan. 3. | Blog

Király utca, a Körúton túl. Januári jeges ködben a szürkénél is szürkébb. Megbízhatóan forgalmas, járdán, úttesten egyaránt. A szembejövő gyalogos részegen ordít velem és a világgal, kisodródom a járda szélére, felnézek, és ott áll. Vagyis állt. Klasszicista ház emeletén, fegyelmezett sorban, antik angyalok feszítenek. Egy férfi, egy nő, egy férfi – és egynek hűlt helye. A ház szimmetrikus, egyszerű, szürke-fehér volt egyszer, régen. Lengén öltözött őre vajh’ hova lett? Mióta hiányzik? És vajon feltűnt valakinek?

refbJcnDS32o8rTVH80LyA

A Király utca 78 terveit a sok tehetséges mestert kinevelő Hild család Károlya rajzolta 1869-ben bizonyos Fuchs Ignácz megbízásából. A gondos tervek ma is megvannak, a homlokzat – kész csoda – nem sokat változott az elmúlt röpke 150 év alatt. Ha jól bogarászom az cirkalmas írást a digitalizált levéltári anyagon, tavaly júniusban ülte a ház 150.születésnapját.

A neten lelhető anyagban az áll, hogy 1891-ben a ház Fuchs Nándor és Etelka öröksége lesz „egyenlő arányban”, majd 1894-ben Etelka férje Havel Lipót kivásárolta Nándort. 1922-ben pedig Harmatta Andor földbirtokos, homonnai lakos vette meg a ingatlant, és úgy tűnik, övé és a családjáé volt a ház végig, amíg csak lehetett.

Hild Károly nevével leginkább úgy találkozik az ember, hogy az ő rajzolta ház helyére épült fel a most Pest arcát meghatározó, sok-sok századfordulós bérház. Ritka, mindent túlélt munkája például a Bródy Sándor utca „kéményseprős ház”, és a Dreherek gyönyörű, de rogyadozó, klasszicista villája a X. kerületben. És ezek szerint a 78-as szám itt, a Király utcában.

A megrendelő Fuchs úr különös figura volt. Fuchsloch Mihály „kapás” fiaként kezdte és királyi udvari pénztárnokként, dúsgazdagon, divatosra rövidített névvel fejezte be hosszú, szorgalmas életét. Lánykájának adott mesés hozományt szigorú szerződésben lánya magánvagyonaként engedte csak ki a kezéből. Szerencséjére az ifjú férj szekere is pont az esküvő ideje tájt lódult meg, így nem jelenthetett gondot a fukar após undok húzása.

Hável Lipót is igazi „self made man” volt. Csehországból származó összes felmenője kőműves volt, így ő is így kezdte Pesten jó mélyről, szegény családból, hogy aztán a virágos századfordulóra a város egyik legjobban menő, legkeresettebb kivitelezőjévé nője ki magát.

Wechselmann Ignácz építőmester irodájában kezdett inasként 1861-ben. Aki szintén nem egy érdektelen arc, Alpár Ignác az Anker-köz házainak bejáratát az ő síremlékéről mintázta. Wechselmann sziléziai-porosz származású mester volt, Berlinben és Bécsben tanult, Pesten első munkája a Dohány utcai zsinagóga építésének vezetése volt 1854-től. 1859-ben feleségül vette Neuschloss Kornél lányát, akinek szép hozományával kezdett igazán szárnyalni a családi vállalkozás. Wechselmann vezette az Ybl tervezte Vámház, a Várkert építkezéseit, de a Festetich és Batthyany családok palotái építését is ő felügyelte. Zsidó vallásához végig hű maradt. Halálakor 1903-ban 10 millió(!) koronás vagyonából 3,4milliót adományozott közcélokra végrendeletében. A cégét gyakorlatilag kedvenc segédjére, a szorgalmas és tehetséges Hável Lipótra hagyta. Ő mutatta be Hávelt a Fuchs családnak is.

Havel Lipót önállósodásától, 1886-tól 1933-as haláláig összesen körülbelül 500 budapesti építkezést bonyolított le. Ugyan a Nagy Háború után az ő cége is megrogyott kissé, azért az Izabella utca 40 alatti otthonukon kívül 4 másik ingatlant hagyott családjára halálakor.

A Király utca 78 1933-ban már nem volt az eredeti tulajdonosok birtoka. Harmatta úr biztos jó gazdája volt a háznak, ha 1922-től legalább 1942-ig megtartotta az ingatlant. A Budapesti Lakczímjegyzék mindenféle érdekes, időnként vicces, rég nem létező foglalkozásokat űző, helyenként Rejtő regényeit idéző neveket sorol hosszan, egy élmény lapozni, ajánlom mindenkinek szeretettel az Arcanum oldalán. Továbbá a Király utca rejtőzködő részleteit, érdemes emelt fővel, és nyitott szemmel sétálni, a házak mesélni tudnak….

Forrás:

Helyszínbejárás 2020. 01. 03.

https://maps.hungaricana.hu/hu/BFLTervtar/10878/view/?pg=2&bbox=9329%2C-14710%2C19037%2C-7713

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_28_1922-1923/?pg=322&layout=s&query=Harmatta%20Andor

http://acta.bibl.u-szeged.hu/41022/1/aetas_2001_003_004_159-181.pdf

http://www.kitervezte.hu/epuletek/csaladihaz/havas-villa-dreher-villa-budapest

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák