Barion Pixel

Védett villa

Szerző: | 2020. máj. 31. | Blog

Sas-hegy, keleti lejtő. Társasházak, családi házak váltják egymást, a többség a huszadik század második felének nehezen behatárolható stílusában, változó minőségben épült, messziről kitűnik a néhány, 1940-es évekbeli Bauhaus villa.

Meredek38

Egyikük két utcára nyílik fent, a hegy legtetején, hátsó szomszédja a Természetvédelmi Terület, előtte gyönyörű kilátás a városra. Építésekor Miasszonyunk útja, ma Meredek utca 38 nem csak stílusával és legutóbbi, színvonalas felújításával tűnik ki szomszédai közül, de ez az a ház, ami igazán mesélni tud.

Pedig békés, egyszerű, polgári családi háznak épült. 1940-ben kezdődtek az építkezések, és a nehéz terepnek hála 1943-ig tartottak. Szegény első lakójának nem sok ideje maradt szép háza élvezésére…..Vécsey Jenő cukrász mester volt a megrendelő. Övé volt a Gourmand kávéház és presso a gróf Tisza István, ma József Attila utca 6-ban, ez a homlokzat ma koszos ablakaival a Belügyminisztériumhoz tartozik. Az üzletet Vécsey úr 1939-ben átépíttette, modernizáltatta ifj. Benckhardt Ágost építésszel, aki az azonos nevű festőművész fia volt. Elégedett lehetett a munkával, ha utána hegyi villája terveit is vele rajzoltatta meg.

Meredek

A villa egyszerű vonalú, elegáns, kerek ablakos terasza pompás kilátást ígér. Felül 3 szobás lakás, lent egy kis egyszobás hivatott szolgálni mindenkori tulajdonosát, hátul tágas kert, alul, az utca felöl garázs. A boldog békeidőket elsodorta a háború, és főleg, ami utána következett. 1954-ben államosították a gyakorlatilag vadonatúj házat, és ettől kezdve szigorúan titkos, gondosan őrzött lakói voltak. Nevezetesen egy igazi amerikai, vagyis mindjárt kettő, egy házaspár, akiknek jelenléte nem nevezhető megszokottnak a legvadabb kommunista diktatúrában Magyarországon 1954-ben.

Field

Noel Field Hruscsovnak, nevelt lánya gulági bebörtönzése, ill.kiszabadítása ügyében írt levelét írta így alá, pontos budapesti címével

Minél többet olvasok Noel és Herta Fieldről, annál kevesebbet tudok és értek ebből a két emberből és sorsukból. Az amerikai Noel Field keleti parti, protestáns értelmiségi családból származott, egyetemet végzett, értelmes embernek tűnik, de mégse. Ideggyenge, egy életen át megfelelési, és egyéb kényszerektől szenvedő, fura alak volt. Dolgozott Amerikában, Svájcban. Spanyolországban is egy darabig, volt az amerikai külügynél, a kommunista párt mindenféle alakulatainál szerte Európában, és persze kapcsolatban volt a titkosszolgálatokkal is. Mindkét hidegháborús oldal megvádolta kémkedéssel, de nekem végig az az érzésem vele kapcsolatban, hogy egyszerűen nem volt elég okos ahhoz, hogy kém, pláne, hogy kettős ügynök lehetett volna. De mindent megtett azért, hogy gyanúba keverje, így tálcán kínálja önmagát a KGB-nek, és a kelet-európai csatlós szolgálatoknak. Ajándék amerikai, ennél nagyobb fogást keresve sem találhattak volna.

Letartóztatása 1949-ben Prágában történt, a csehek azonnal átdobták Fieldet a magyar elvtársaknak, hogy azok az éppen folyó Rajk-perben felhasználhassák. 5 évig, 1954-ig tartották fogva, ütötték-verték, éheztették, kínozták, lecsukták az egész családját, fogadott lányát a Gulágon kínozták 5 évig, majd, 1954-ben ártatlannak nyilvánították Fieldet és elengedték. Mint utólag kiderült, meg sem vádolták hivatalosan semmivel, ezért felmenteni sem lehetett, hiába kérvényezte később.

Szabadulásakor jött a történet leghajmeresztőbb részlete: dacára az elmúlt 5 év poklának, Noel Field politikai menedékjogot kért és kapott a kommunista magyar hatóságoktól, és ezzel életfogytiglan Magyarországon maradt, látszólag önszántából. Ennyire nem lehet senki sem naív, sem vak, bigott, megszállott, megtévesztett, hacsak…. és lőn. A legfrissebb kutatások szerint Fieldet szabadulása előtt kötelezték a kedves magyar hatóságok, hogy menedékjogot kérjen Budapesten. Amerikába nem mehetett mint volt szovjet ügynök, így nem nagyon akadt más választása. Megkapta a szép villát a Sas-hegyen, aminek ugyan csak egy kis részét, két szobáját használhatta feleségével, és a bőséges létszámú őrség és kiszolgáló személyzet mind a Belügyminisztérium szorgalmasan jelentő alkalmazottja volt, mindez élhető kompromisszumnak volt nevezhető. Havi apanázsuk 10 ezer forintja bőven meghaladta a korabeli miniszterekét, és később még dolgozhatott is Noel Field a Corvina Kiadónál idegennyelvű lektorként plusz 1500 forintért. Síelni, nyaralni jártak, jól éltek. És vak hittel szolgálták a pártot. Előbb árulták el családjukat, nevelt lányukat, bárkit, mint a kommunista pártot is eszmét… Ugyan minden levelüket cenzúrázták, beszélgetéseiket lehallgatták, ennek dacára Fieldék hálásak voltak a bánásmódért, és ennek többszörösen hangot is adtak. Field 1970-es halálakor felesége levélben zengett ódát Kádárnak: „Elvtársaink segítő keze és szíve, valamint az éveken át való törődés, melyet a Párt tanúsított felénk, mélyen meghatott minket (…)”

Fieldék után Losonczy Pál következett a kivételezettek sorában, akik a Belügy jóvoltából élvezhették a villa kényelmét, ő a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek végéig lakott itt. A rendszerváltáskor Szűrös Mátyás vette meg a házat. A környék örömmel fogadta a tapintható humorérzék jelenlétét: Szűrös hatalmas, szürke komondora Mátyás névre hallgatott.

Aztán egyszer csak kiürült a ház, és lassan de biztosan rohadni kezdett. Rejtélyes, de valamiért majdnem kötelező sorsa ez az ízléssel, igényesen épült, kivételes fekvésű, esetünkben szédítő kilátással és csenddel, jó levegővel rendelkező házaknak Budapesten. A megváltás jó 20 évet váratott magára, 2013-ban a villa végre gondos kezekbe került, meseszépen újították fel. Ismét ékessége a környéknek, az egyik, ha nem a legszebb ház. Lassan a történelem sötét árnyéka is elhagyja, újra békés, csendes otthon lehet, aminek mindig is szánták.

Forrás:

Helyszínbejárás 2020 május

Kémek, korok, életek – Erica Wallach és Noel H. Field története

Libri 2017.

https://12.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/141109/sztalin-amerikai-keme-majd-egy-elnok-lakta-ezt-villat-felujitas-meredek-utcaban

https://index.hu/urbanista/2015/06/30/elkepesztoen_klassz_haboru_elotti_modern_villat_arulnak_budan/

https://365buildings.tumblr.com/post/3895765029/057-meredek38

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/uzlet-szolgaltatas/151111/280-milliot-kernek-azert-meredek-utcai-villaert-amelyben-ket-koztarsasagi

https://24.hu/kozelet/2015/11/11/elado-sztalin-kemenek-budai-villaja/

http://www.omnia.ie/index.php?navigation_function=2&navigation_item=%2F2048128%2F676796&repid=1

http://www.omnia.ie/index.php?navigation_function=2&navigation_item=%2F2048128%2F676807&repid=1

https://hu.wikipedia.org/wiki/Benkhard_Ágost_(ép%C3%ADtész)

https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/TERESFORMA_1939/#_=_?query=Gourmand%20cukrászda

http://www.omnia.ie/index.php?navigation_function=2&navigation_item=%2F2048128%2F676784&repid=1

https://mandadb.hu/tetel/676784/Vecsey_Jeno_cukraszmester_fenykep

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák