Barion Pixel

Oázis a Kis-Sváb-hegyen

Szerző: | 2020. ápr. 19. | Blog

Kis-Sváb-hegy, déli lejtő. Jó sok kockaház van itt, amerre a szem ellát, társasházak az elmúlt három-négy évtized mérsékelten jóízlésű korszakából, de köztük megbújik még egy-két utolsó mohikán, régi idők őrzője, öreg fák, vadregényes kertek árnyékában, mindent túlélt, arányos, ízléses családi-és társasvillák, társasházak is páran.

A megboldogult szocializmusban Martinovits-hegynek becézett budai domb csodával határos módon érintetlenül felejtett zöld csúcsára ha igyekszik az ember, előbb-utóbb a Határőr úton találja magát. És ha figyel, feltűnik a legszebb kerítés. Szürke, egyszerű, semmi stílzavar, semmi hivalkodás. A kovácsoltvas kapu két szárnyában iniciálé: „S” és „G”.

M7WMRhjURBuW%WOO0ZiRQAHatárőr 59

A fénykorban, amikor ez a városrész először beépült, vagyis valamikor a két világháború között, divat volt az építtető tulajdonos nevének kezdőbetűit elrejteni valahol, lehetőleg, hogy a látogató rögtön észrevegye.

e8xW904MTbe5g%U7e7jsTgHatárőr 59

ck1A2PjDROy9DO9kPvKdxwHatárőr 59

Esetünkben a cirkalmas “S” és “G” bizonyos Szentgyörgyi Gyula építész, tervező és kivitelező mérnök kezdőbetűit rejtik a sokat látott kapuszárnyak, és az ő, saját használatra tervezett és épített, neobarokk, 1923-24-ben elkészült villáját óvja az eredetinél jóval kisebb alapterületű, mára kissé elvadult kert.

A muemlekem.hu honlapja szerint a ház szinte sértetlenül úszta meg az efféle értékek módszeres rombolásában jeleskedő huszadik századot, bár külső díszei hiányosak, oszlopos verandája, arányai, belső díszei megvannak még.

Mindez sajnos egyáltalán nem látszik ma, a gondosan ültetett, szép nagyra nőtt növények hatékonyan óvják a szép házat az utca felöl.

fJTmDSmMRju2AZ%EUrQZzgHatárőr 59

Anno volt melléképület is, 1924-ben még jóval kalandosabb lehetett felköltözni a hegyre, mint manapság, így a nagy kert, a melléképület praktikus okokat is szolgáltak biztosan. Mindenesetre az épületet elsodorták a háború utáni évek, helyére a szomszéd, kissé tájidegen panelház került.

Dacára annak, hogy már koratavasszal is jótékonyan takarja gazdáját a dúsan zöldellő kert, vagyis a házból semmi sem látszik, sejthető, igazi oázist rejteget a szép, egyébként ránézésre frissen felújított kapu.

Talán építtető gazdája is örülne, ha látná otthonát ma, közel századik születésnapjához.

 

Forrás:

Helyszínbejárás 2020 április

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_28_1922-1923/?pg=625&layout=s&query=Szentgyörgyi%20Gyula

http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/11743batch_processed_images-3

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák