Barion Pixel

Oázis az Alkotás úton

Szerző: | 2020. okt. 27. | Blog

Az Alkotás út Buda egyik legforgalmasabb útvonala, megbízhatóan reménytelen forgalom dübörög rajta gyakorlatilag folyamatosan. A Déli Pályaudvar magasságában ha dugóban araszol az ember, érdemes szemügyre venni a bő évszázada hősiesen sorakozó bérházakat. Ugyan a szocializmus, különösen annak 1960-as évei hatékonyan pusztították díszeiket, így is tartogat meglepetéseket néhány viharvert homlokzat. A patika melletti ház például liliom formájú kis kereszttel büszkélkedhet háromszög alakú ormán, alatta évszám: 1902. Kicsit más lehetett akkor a környék hangulata. Csendesebb, élhetőbb. Olyannyira, hogy aki ide házat építtetett, a kertjébe kerti lakot képzelt, és ha már elképzelte, fel is építtette helyből.

 

A kapu rácsán visszaköszön a liliomos motívum…

Nyomokban kis színes üveg idézi a boldogabb időket….

Titokzatos úr őrzi az átjárót úgy 115 éve…..

Az 1903-ban ugyanis helyből két ház épült a telekre. Az utcára néző bérház kicsit német kisvárosi hangulatot idéz, (kevésbé koszos korában pláne) vörös téglás falaival, kicsit a román korra hajazó ablakkereteivel és erkélyeivel. És ami az igazi kincs: kertjébe „kerti lak” épült, másik csoda, hogy megmaradt, túlélt két világháborút, két emberöltőnyi kommunizmust, és szépen felújítva rejtőzködik az Alkotás utca 5-ös ház mögött.

 

És az abszolút meglepetés, a „kerti lak”, ahogy az megépíttetett 1903-ban. Szépen felújítva áll….

A ház építtetője bizonyos Bernolák János hadbiztos tábornok volt, tervezője Skacel József, építőmestere Krausz Gábor. Skacel mester a Ferenc körúton lakott, és leginkább ott is tervezett a virágos századfordulón. A tábornok úr 1860-1925-ig élt, a lakcímjegyzék szerint itt is, szomszédjai közt például gróf Messey Eleonóra „alapítványi hölggyel”, ahogy a Budapesti Lakcímjegyzékben szerepel, Weisz Jakab szabó mester, aki évtizedekig lakott itt, vagy Németh Ferenc, ki eleinte rendőr, majd mint detektív jelzi a lakcímjegyzék, Szubovits Antal nyugalmazott miniszteri tanácsos, Dvorák Norbert cégvezető és bizonyos Durand Ferenc igazgató is a lakók listáján szerepel. A ház eredeti tervei nincsenek meg, de a felsorolás is mutatja, mindenféle társadalmi osztálynak otthont adott a ház a féykorban.

Évitezedekig élt itt Lórántffy Antal szobrászművész-tanár, lehet, hogy övé volt a rejtélyes, hangulatos mézeskalácsház az udvarban? A romantikus, fatornácos kis házhoz külön elkerített, egész nagy kert tartozik, benne mű rommal, padokkal, nagy fákkal, tartozik a házhoz vörös márvány kút, és igazi, mesebeli kopogtató.

 

És csönd, ami teljesen abszurd 3 méterre a dübörgő főútvonaltól, a forgalmas pályaudvar zajától, mocskától. Egy igazi, itt felejtett oázis.

 

Forrás:

Helyszínbejárás 2015, 2020 október

https://maps.hungaricana.hu/hu/BFLTervtar/27990/?list=eyJxdWVyeSI6ICJIUlNaPSg3MDYxKSJ9

https://core.ac.uk/download/pdf/42942282.pdf

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_09_1896-1897/?pg=928&layout=s&query=Skacel%20József

https://adatbazisokonline.hu/adatbazis/minisztertanacsi-jegyzokonyvek-1867-1944/adatlap/58947

1 hozzászólás

  1. Igazi csoda! Tényleg! Szívesen meglesném 🙂

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák