Barion Pixel

Bánatos Bíró utca

Szerző: | 2019. máj. 18. | Blog

 

Bíró utca. A messze földön híres, 1910 és 1913 közt épült, harminhét, azaz 37 meseszép családi házból álló Bírák és Ügyészek gyönyörű Telepének része, dimbes-dombos Bel-Buda napfényes, lejtős, a várost fojtogató forgalom is ellenére viszonylag csendes mellékutca a Városmajor utcával párhuzamosan, a Szívkórház fölött. Mindig is drága környék volt, elegáns, itt lakáshoz jutni nem kevés pénz és szerencse kérdése volt nagyjából az egész elmúlt évszázadban. Legutóbb, mikor arra jártam, érintetlen, de elhanyagolt, látszólag töküres szecessziós villára lettem figyelmes. Kapuja egy kész költemény, tornyos, teraszos, hibátlan, meseszép villa áll elvadult kertben. Életnek semmi nyoma, kertje, külseje a teljes gazdátlanság állapotát mutatja.

hEKIRvlgTvWVjdzBgHS4fw

hqbcVQnaC7%g+IwuGlw

Bár az ügyészek telepe Árkay Aladár munkája, ez a ház a Román testvérek tervei alapján épült 1909-ben, ahogy azt a homlokzaton kicsi táblán immáron 110 éve olvasható.

Az 1911-es lakcímjegyzék szerint bizonyos Farkas Imre és neje volt a szerencsés nyertes, aki a vadonatúj, akkor „Krisztinaváros-külterület”-hez tartozó budai domboldalon álló villában lakott, és mint az az 1909-es terveken olvasható, ő volt a ház építtetője is. Farkas Imre a virágzó Kann és Heller cég képviselője és cégvezetője, amelynek telephelye ide, a Bíró utca 6/d-be volt bejelentve 1914-ben. Az üzlet maga lent volt Pesten, az anno Váczi körút, ma Bajcsy Zsilinszky út 62, egyúttal a Báthory utca 24-ben, a sarkon. Az egész házat a Kann és Heller építtette 1896-ban, üzletük a teljes földszintet elfoglalta. Kann Jakab és Heller Herman urak „gazdasági és egyéb házi gépek” javításával és kereskedésével foglalkoztak igen sikeresen, évtizedekig.

AUl3WKMPTSuaDVbzl8EnvQ

Román Ernő és Miklós 1906 és 1926 közt dolgoztak együtt, a Bíró utcai az első megbízásaik egyike. Rengeteget dolgoztak együtt és külön-külön is, elég sok házuk élte túl a viharos huszadik századot. Leghíresebbjük talán az Aranykéz utca és a Régiposta utca sarkán álló, egész különleges díszítésű lépcsőházáról híres Bátori-féle üzlet-és lakóház, de a Hitel-és Leszámító Bank, illetve többek között a Karátson család megbízásából sokat építkeztek Budán és Pesten egyaránt. Ezeken a terveken a pecsétjük szerint a Visegrádi utca 4 alatt volt közös irodájuk, később költöztek a szintén saját tervezésű, szintén 1909-ben megépülő Papnevelde utca 8 alá.

1903 és 1907 közt inkább az úgynevezett virágos szecesszió jegyében dolgoztak, 1908 és az első világháború közt a késői szecesszió jellemezte munkáikat. Ennek ellenére itt, a Bíró utca 6d-ben a geometrikus, art deco-ba hajló vonalakkal játszó épület született. Az egyetlen eltérés az eredeti rajzoktól a torony megléte: nélküle zömök a ház homlokzata, de a sokszögű, arányos toronyrész tökéletesen passzol a házhoz, sejthetően gyönyörű kilátással szolgálva mindenkori boldog tulajdonosait.88TpNsoASMO0CEwORIlZsg

SHqeF564TWmDBjyj7QIWXA

Az alaprajz tágas, kényelmes tereket ígér. Az alagsorban a kiszolgálóhelységek kaptak helyet, így a kamra, a mosókonyha, cselédszoba, házmesterlakás. A földszinten három tágas szoba nyílt az utcára, a bejárat mögött nagy konyha, de ezen a szinten a legnagyobb alapterületú helység a déli napfényben fürdő télikert volt. Az emeleten további három szoba, plusz vendégszoba, fürdőszoba-gardrób, még egy cselédszoba vette körül a középső teret, ahova a vélhetően gyönyörű falépcső vezetett.

A keserves időket idéző 1944-es levéltári iratok a Farkas család második generációjáról mesélnek. Ekkor az építtető Farkas Imrének vélhetően a gyerekei lakták a villát, kivéve Farkas Györgyöt, aki ekkor már Amerikában élt. Farkas István a főbérlő és Farkasné dr. Halmos Hedvig részére rendelőnek volt átalakítva a földszint egy része.

Szerencsére drasztikus, otromba átépítésekre még az ebben jeleskedő hatvanas, nyolcvanas években sem került sor, legalábbis ennek koratavaszi ottjártamkor az utcáról benézve nem láttam nyomát. Egyszerűen „csak” a totális elhanyagoltság szembetűnő. Szép, lombos fáira inda fut fel lassan, de biztosan megfojtva őket.

Sosem értettem, hogy lehet bárki célja az enyészetnek átadni az ilyen értékes, szép, régi házakat. Kényelmes, kellemes, minden igényt ma, száz évvel az építése után is bőven kielégítő villáról beszélünk ismét, Buda közepén. Szándékos károkozás? Érthetetlen. Miközben itt is méregdrága, stílusában teljesen tájidegen lakópark, de legalábbis házóriás épült az út túloldalára, mint annyi más, hasonló sorsú, elhagyatott villa esetében. Pesten úgy látszik a régi, a stílusos műemlék már nem érték. Kár.

 

Forrás:

Helyszínbejárás 2019 március

 

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Lakasiv/2012/utcza https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_23_1911/?pg=82&layout=s&query=B%C3%ADró-utcza

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_27_1916/?pg=1555&layout=s&query=B%C3%ADró-u.%20

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJEQj0oXCJLT1pKRUdZWk9JXCIpIn0&page=9584&per_page=20

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Kozjegyzoi/406064/?list=eyJxdWVyeSI6ICJEQj0oXCJLT1pKRUdZWk9JXCIpIn0

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_22_1910/?pg=167&layout=s&query=Kann%20és%20Heller

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Kozjegyzoi/406064/?list=eyJxdWVyeSI6ICJEQj0oXCJLT1pKRUdZWk9JXCIpIn0

https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Lakasiv/2012/

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák