Barion Pixel

Baglyok bérháza a Baross utcában

Szerző: | 2016. febr. 23. | 1909, art-deco, Baross utca, Blog, Fodor Gyula

Baross utca. Női Klinika, forgalom, Palotanegyed, lakótelep, hosszú, sokarcú józsefvárosi főútvonal. A szó, hogy „szép” nem elsőre ugrik be róla, sőt, másodiknak sem.
Pedig vannak rejtett kincsei.

Ilyen például a 43-as ház. Már a kapu „gyanús”, olyan szép, hogy az erre figyelő utazó egészen elérzékenyülhet tőle. És ismerős. Baglyok, szívecskék, metszett madarak díszítik a sötétvörös fakaput, fém berakásai hősiesen bírták az elmúlt zivataros évszázadot.

 Nekem elsőre a Boráros tér 3 jutott eszembe, tán a Vágó testvérek házának tippeltem, de amikor belógtam, és megláttam a gangot már tudtam, nem-nem. Fodor Gyula ismét, hogy az Isten áldja meg az emlékét is, tervezte. Ez az egyike annak a 40 (!) háznak, amit Budapesten tervezett 1903 és 1915 között.

 
 
 

 

 


1909 az építés éve, a megrendelő bizonyos Molnár Sándor. Egyedi védelemre az önkormányzat pont azon szépségeinek okán javasolja, amik nekem is szemet szúrtak: meseszép kapuja, art-deco korlátjai, gyönyörű padlóburkolata, régi lakásajtói és a kapubejárat, ami egészen lebilincselő.
A körfolyosó rövidebb szakaszai kőből, a hosszúak fémkorláttal keretezettek, ez az a „névjegy”, amiről Fodor Gyula munkái – eddigi tapasztalatom alapján – biztosan felismerhetőek.
Forrás:
Helyszínbejárás 2016 február
http://www.jozsefvaros.hu/dokumentumok/foepitesz/1.pdf

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák