Barion Pixel

Üvegcsoda parlagon – avagy villatörténet a Rózsadombon

Szerző: | 2024. jan. 20. | Blog

A Kálvária-domb, vagyis a Rózsadomb  Margit-híd fölötti domboldala a szívem legkedvesebb szeglete a második kerületnek. Ez a rész épült be elsőnek az XIX. század végén, és dacára háborúknak, szocializmusnak és ami utána jött, öreg fák árnyékában mégis meg tudott maradni valami a fénykor hangulatából.

A kezdetek

Elsőnek a kastélyszerű és méretű, kertjében a Gül baba türbéjét őrző, a háborús ostromtól azt megvédő, rég eltűnt Wagner-villa épült meg a Dunára néző domboldalon 1893-ban, rá pár évre, 1898-ban a Neuschloss-testvérek ikervillája a közeli Apostol utca 11 és 13 alatt. Ez a két ház már Alpár Ignác tervasztalán született: a fakereskedő-épületasztalos Neuschloss Ödön és Marcell voltak az Alpár-tervezte Vajdahunyadvár eredetileg fából épült verziójának kivitelezői, innen a barátság az akkor már híres és foglalkoztatott építésszel. Alpár ekkor szerethetett bele az akkor még nagyrészt beépítetlen, a város által frissen felparcellázott Rózsadombba: Az Apostol utca 13 elkészültének évében vett házat innen két perc sétára a ma Bolyai, akkor Niedermaier utcában.

Érdekes elődök

A Bolyai utca 11-nek nem Alpár volt az első tulajdonosa, előtte is laktak itt érdekes arcok. Az első, akit a szakirodalom említ, az bizonyos Illits József volt 1893-ban. Illits úr akkor éppen az elegáns, dunaparti, 300 szobás szálloda, a Hungária Grand Hotel igazgatója volt, később pedig övé lett a szintén gyönyörű és a háborúban lerombolt Bristol. 1893-ban vett házat a Bolyai utcában, földszintes, szimmetrikus, manzárd tetős, barokkos villává alakította az itt álló kis kerti lakot. 1896-ban eladta rózsadombi birodalmát Gundel János vendéglősnek, a legendás dinasztia alapítójának. Neki is volt szállodája, a mai Széchenyi, anno Ferenc József téren álló István főherceg szálloda. Gundel Jánosnak köszönhetjük többek között a Mikszáth tiszteletére elnevezett Palóc-leves receptjét, valamint népes családja vendéglős jó hírét. 1899-ben tőle vette a villát Alpár Ignác.

Alpár évtizedei 1899-1928

1902-ben Alpár kibővítette a nyaralót, mellé új részt húzott fel, a kettőt összeépítette. 1903-ban lett kész, pont, amikor feleségével házasságuk 20. évfordulóját ünnepelték. Az alkalom emléke arany betűkkel olvasható a ház legszebb részén: a villa közepén kétszintes csarnok köti a szinteket, a „régi” Illits-féle, és az Alpár által épített részeket. Állandó lakhelyük eleinte nem itt volt, hanem az 1891-ben saját tervezésben és tulajdonban épült bérházban laktak az Almássy tér 15-ben, ott volt Alpár irodája is. Ezt a lakást eladták 1918-ban, és költöztek fel véglegesen a Bolyai utcába.

A ház szíve és fénye

A ház közepére épült csarnokba kerültek a legszebb díszítések. A szakirodalom által értékesnek említett bronz csillár és a mára alig kivehető falfestmények eltörpülnek a manapság  fűtetlen ház félhomályát is bátran uraló, élénk színekben pompázó tulipáncsokros-pávás ablakok mellett, amelyeket a magát legszívesebben fényfestőnek nevező művész, a magyar üvegművészet atyja, Alpár Ignác kortársa, kollégája és jó barátja, Róth Miksa alkotott ide 1903-ban. Hihetetlen, hogy itt vannak, és dacára a ház általános rossz állapotának, az ablakok épek, és elképesztően szépek.

Az aranykor

De vissza a fénykorhoz. Alpár Ignác és Róth Miksa számtalan megbízáson dolgoztak együtt, ezek közül pár ma is megvan, sőt, némelyik időnként, vagy akár bármikor  megcsodálható az egyszeri halandónak is.

Róth Miksa színes ablaktáblái 55 város 94 épületébe épültek be a virágos fénykorban, üvegmozaikjai pedig másik 10 város 29 épületét díszítették, és teszik ezt ma is, ha még megvannak. Volt olyan év, hogy 200 számlát adott ki Róth Miksa műhelye, és abból csak egy tétel volt a Zenakadémia…. Alpár Ignác életműve a késő historizmus és Magyarország milleniumi építkezéseinek csúcspontján virágzott leginkább: bankok, városházák, iskolák épültek sorra országszerte. 1897-1910 közt több, mint két tucat iskola épül az ő tervei szerint országszerte Csíksomlyótól Nyitráig, Fiumétól Egerig. Munkatársai, tanítványai révén rendkívüli elismerésre tett szert, nála dolgozott a következő építész generáció krémje.  Aktívan dolgozott a társművészetek összefogásán is, általa vezetett Steindl Céh kora legjelentősebb építészeit és építőmestereit, szobrászait volt hivatott egy szakmai közösségbe szervezni. Alpár házainak kivitelezése, tartóssága, részletekbe menően kifinomult volta mára nyomtalanul eltűnt tudást, mesterségbeli igényességet mutat, amely minőséghez fogható a mi életünkben nem nagyon jellemző már.

Az építész és a fényfestő barátsága

Alpár Ignác eredeti neve Schökl volt, nyolcgyerekes iparoscsaládba másodikként született 1855-ben. Apja Schökl Mátyás Grazból került Pestre, asztalosműhelyében 100-120 segéd dolgozott rendszeresen például a Vigadó összes asztalosmunkáján, Németországból hozott gépekkel üzemi méretekben termelő műhelye magas minőségű munkája adta a biztos megélhetést népes családjának. Ignác mamája Eisele Mária volt, a württembergi gyökerű, a kovácsmesterséget gyárrá fejlesztő, tehetséges és sikeres  iparoscsalád tagja. A Schökl-család ekkor a Nyár utca 1-ben lakott, és a papa jól menő üzletének profitjából telekvásárlásokba fektetett, övé volt például a későbbi New York palota telke is. Ignác nem volt jó tanuló, a Belvárosi Reáliskolában (ma az Eötvös József Gimnázium, ahova egyébként Alpár nagy riválisa, Lechner Ödön, továbbá Pecz Samu és Quittner Zsigmond is járt) bukdácsolt fizikából, kémiából, történelemből, de mértani rajzból is. Iskola után kőművesinaskodott pár évet, majd bekerült Hauszmann Alajos irodájába, ahol 12 évet dolgozott. Hauszmann hatására járt Berlinbe egyetemre. 1888-ban nyitotta meg önálló irodáját előbb a Teréz körút 7-ben, innen költözött az Almássy térre. 1891-ben épült fel saját tervezésű és tulajdonú bérháza az Almássy tér 15 alatt, itt volt lakása és irodája is egészen 1918-ig, amikor eladja ezt a lakást és felköltözik a Bolyai utca 11-be. Első komoly, önálló munkája a ma szintén gyászos állapotban sínylődő erdélyi Herkulesfürdőn lévő Szapáry-fürdő terve volt, amelyért megkapta a Ferenc József lovagi kitüntetést, amely Róth Miksának is megvolt, továbbá mindketten tagjai voltak a Magyar Szimbolikus Nagypáholynak is.

Miksa 10 évvel volt fiatalabb Ignácnál 1865-ben született Pesten, számos testvére közül Manó folytatta még az üvegművészet mesterségét a családban. Alpár és Róth Miksa egyaránt híres volt mesterségük tudása mellett diplomáciai érzékükről, félelmetes munkabírásukról és nyílt állásfoglalásaikról.

Miksa 1885-ben nyitotta önálló műhelyét a Dohány utca 10-ben, később innen a Német utca 3-ba, majd a Kender utcában volt műhelye, mielőtt a Nefelejcs utcába telepedett volna műhelyével és családjával.

Alpárral barátságuk 1900 tájékán születhetett. Abban az évben egy nemzetközi pályázaton, többek között a híres bécsi építészt, Otto Wagnert is megelőzve nyerte meg Alpár az Osztrák Magyar Bank (ma Nemzeti Bank) építésének jogát. Ide Alpár hívta meg Róth Miksát, hogy az ő műhelye készíthesse el a házat díszítő színes ablakokat. Ezt követte még a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (ma Belügyminisztérium) épülete 1905-ben, a Magyar Általános Hitelbank (ma Pénzügyminisztérium) 1909 és 1913 közt, a Vajdahunyad vár kőből való átépítése 1910-12 közt, valamint a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület székháza a Váci utca 1-3-ban, ahol manapság ruhavásárlás közben lehet Róth Miksa ablakokat csodálni.

A villa

Épp abban az évben, amikor a Vajdahunyadvár eredeti fa épületét kivitelező Neuschloss testvérek közeli, Apostol utcai villái elkészültek, 1899-ben Alpár vett házat a mai Bolyai utcában. 1902-ben kibővítette az itt álló villát, az így elkészült ház dísze lett a jóbarát és kolléga Róth Miksa műhelyét dicsérő, meseszép, színes ablak költemény, amelynek legnagyobb táblái az északra néző homlokzatot fedik a kétszintes, a ház szívét jelentő csarnokban, de néz néhány ablak a Bolyai utcai homlokzatra is, ezek részben piros-narancs-zöld színekben pompáznak,  részben halványbarna-sárga napraforgó keretbe zárják a város felé néző ablakokat. A nagy csarnokban vörösmárvány oszlopon arany betűk hirdetik: „Alpár Ignác építész és felesége Orth Antónia 20 éves házassági évfordulója emlékére. 1903 szeptember”.

1918-ban a Bolyai utca 11 lett Alpár Ignác állandó lakhelye, miután eladta Almássy téri lakásukat. 1928-ban,a Horvay János faragta new yorki Kossuth-szobor átadási ünnepségéről tartott hazafelé, majd, miután elment a Niagara-vízeséshez, bejárta Philadelphiát, Washingtont és eltöltött egy hetet Párizsban, a svájci Zürichben esett ágynak, és halt meg tüdőgyulladásban. 1945-ben a villát államosították, falai közé a Bolyai János Természettudományi Népi Kollégium költözött. Ekkor Alpár özvegye, második felesége, Csesznák Ilona Balatonföldvárra költözött le. 1969-től a Bolyai utcai villának Budapest Főváros a tulajdonosa, évtizedeken át a gyermekvédelem szolgálatában állt a ház.

A színes ablakok, amelyeket egy hatalmas, piros tulipáncsokor és oldalt egy-egy páva dominál, másolata a Nefelejcs utcai Róth Miksa múzeumban is megcsodálható. Vagyis csak ott, hiszen ez a villa sosem volt látogatható, jelenleg használatban sincs, az évtizedeken át itt működő Fővárosi Önkormányzat Gyermekotthona kiköltözött pár éve, amikor az épületet életveszélyesnek nyilvánították. Azóta a villa zárva, az épület süllyed, több helyen ázik, fűtetlen, folyamatos őrzése ellenére rendszeresen betörnek, és visznek mindent, ami mozdítható. Szomorú részletként az anno itt nevelt fiatalok járnak vissza betörni…

A kert

A ház az utcáról nem, vagy csak alig látszik. Meredek telek tetején, fák mögött bújik meg, kétkarú lépcsőjének felső szakasza eredetinek tűnik. Legutóbb felújítás 2000-ben történt, vélhetően ekkor idekerült betonkockákat pedig bár sosem tették volna le. Egyrészt táj-és stílusidegen, másrészt minden második mozog, hibás, törött, veszélyesebb így a terep, mint nélkülük volna. Az egyetlen megmaradt, a két lépcsőág közti kődísz körül nyáron hontalanok szoktak tanyázni, nyomukban kosz, szemét az állandó látvány az utca felől. A kertben mindenütt szobrok állnak, bár a régi képekhez képest szerény létszámban. Az utolsó, a lépcsőket díszítő kővázák a betonkockák érkezésekor tűntek el… Az Alpár által a terasz korlátja köré rakatott Petőfi, Jókai, Széchenyi szobrokon túl a kerti kőbútor mellett ülő szomorú hölgy málló szobra ütött engem legjobban szíven – talán Alpár feleségéről mintázhatták? Ki tudja… De az utcára néző juhász is tudna mesélni fénykorról és hanyatlásról, szép és kevésbé rózsás időkről.

A ház 2004 novembere óta műemlék, amely tény nem sokat látszik segíteni értékei megmenthetőségén. A Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékház egyik fő attrakciója az itt található ablakok másolata. Az eredeti üvegtáblák pedig egy fűtetlen, romos házban állnak, amely ház építői és eredeti tulajdonosai pedig nem keveset tettek le a magyar kultúra asztalára. Ékszerdoboz ez a ház, kincseket rejtenek rácsai,  amik ha elvesznek, nem lesznek pótolhatóak. Történik mindez a Rózsadombon, az ország legdrágább környékén, a 2023-ban. Szomorú.

Forrás:

Helyszínbejárás 2023 február

https://www.facebook.com/messenger_media/?attachment_id=1606754266524762&message_id=mid.%24cAACD_kwy6POTWQPRqGNJ76Ch0MUY&thread_id=238652022910830

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarMezogazdasag_2014-3/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=968&layout=s

https://memmdk.hu/cikkek/cikksorozatok/nyaralo-epiteszek#Alp%C3%A1r%20Ign%C3%A1c%20(1855-1928),%20a%20vil%C3%A1gutaz%C3%B3

https://www.geni.com/people/Ant%C3%B3nia-Orth/6000000084734098404

https://www.darabanth.com/hu/gyorsarveres/354/kategoriak~Kepeslapok/Magyarorszag~1000005/1912-Budapest-V-Hotel-Bristol-szalloda-tulajdonos-Illits-Jozsef-gozhajok-Kiadja-Papai-4538~II2018538/?utm_source=affiliate&utm_medium=mutargy&utm_campaign=allando

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gundel_J%C3%A1nos_(vend%C3%A9gl%C5%91s)

https://mmgm.blog.hu/2021/01/28/tisztelges_alpar_ignac_1855_1928_epitesz_emleke_elott

https://multidezoepiteszet.blog.hu/2019/03/20/a_legendas_grand_hotel_hungaria

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarEpitoipar_2018/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=29&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/Budapest_2015/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=405&layout=s !!

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarKronika_2015_07-12/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=230&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/BME_EpitomesterekLapjaMunkaado_1928/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=151&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/Bacsorszag_2007/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=86&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/PestiMusor_2007_12/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=6&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarIparmuveszet_1923/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=26&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarPalyazatokEpitomuveszet_1917/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=69&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/BudapestiHirlap_1928_05/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=49&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/BelyegvilagFilateliaiSzemle_2014/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=291&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/InterpressMagazin_1985-1/?query=R%C3%B3th+Miksa+Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c&pg=219&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarMernok_1925/?query=Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c+Budapest+Bolyai+u+11&pg=57&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/MagyarKozlony_2004_146-168/?query=Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c+Budapest+Bolyai+u+11&pg=130&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/Orokseg_2005/?query=Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c+Budapest+Bolyai+u+11&pg=26&layout=s !!!

https://adt.arcanum.com/hu/view/Orokseg_2005/?query=Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c+Budapest+Bolyai+u+11&pg=26&layout=s

https://adt.arcanum.com/hu/view/Orokseg_2005/?query=Alp%C3%A1r+Ign%C3%A1c+Budapest+Bolyai+u+11&pg=54&layout=s!!!!

https://adt.arcanum.com/hu/view/MTA_KiralyiMagyarTermTudTarsulatEvk_1933/?

http://arch.et.bme.hu/arch_old/korabbi_folyam/25/25marotz.html#_edn8

https://adt.arcanum.com/hu/view/FovarosiKozlony_2000_1/?query=Budapest+Bolyai+u+11&pg=1146&layout=s

@@

https://www.facebook.com/rothmiksaemlekhaz/posts/1560002550760641/?paipv=0&eav=AfYlqBOxI8bYeHnfzYl6o8KOj0KE8V_Hg54wYim0T09ymz8NH221d4_UDXpAU1pyqOA&_rdr

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák