Erdőszéli otthon

Szerző: | 2019. máj. 1. | Blog

 

Szemben az eddig megosztott hűvösvölgyi történetekkel, ez a ház tökéletesen jó kezekben, és karban van. Gyönyörörű úgy, ahogy van. Talán a legszebb, amit az utóbbi időben láttam, és végre nincs semmi, amitől az embernek összeszorulna a szíve. Sehol sem rohad, nincs oda nem illő hozzáépítés, rombolás, elhanyagoltság. Túl első évszázadán olyan szép, amilyennek megépült, ami Budapesten maga a csoda.

Szalonka utca – Páfrány utca sarok, ismét. Esős, koratavaszi napon sétáltam itt először, amikor egy elképesztően szépen faragott fakapura lettem figyelmes. Nem új – ilyent már nem nagyon tudnak –  de áll, sőt, zárja is eredetinek tűnik. Kerítése is nagyrészt megvan, de a ház mögötte gyanúsan nem az, amit anno őrizhetett. És lőn, a régi ház feljebb, beljebb az erdő fele, a dombon áll, platánok őrzik, kovácsoltvas korlátos terasszal, gazdagon faragott verandával kényeszteti mindenkori boldog lakóit.

fullsizeoutput_7dcNGZ4UobHRn6FhIg6AKoAXA

A mai címén Szalonka utca 2a tervezője egy bizonyos Harming M. Mihály, róla semmi mást nem tudtam kinyomozni, az építés éve 1902, az építtető „Nagyságos Toldi Lajos úr és neje”. Az első terveken feljegyezték, hogy a bizonyos Hehurich János faragta a melléképületet, talán a kaput is? Nagy ház épült már első körben is, aztán többször, több későbbi tulajdonos növelte még az alapterületet. 1902-ben négy, egyenként 20-30 négyzetméteres szoba épült, fürdő, konyha, kamra plusz persze, a pincében mosókonyha, meg egy szoba-konyha a személyzetnek, a kertbe fáskamra és, ahogy az első terveken olvasható: „tyukoll”. 🙂 Mert 1902-ben igazi kalandtúra lehetett felköltözni a hegyre, az erdőbe. Piac, boltok messze, utak alig, autók keveseknek, és a villamospálya ugyan megépült 1900 januárjában, de a járat csak 1918-ban indult el. A Páfrány utcát térképen először 1908-ban jelölték.

cOX6PpzlT2yfRt0hSWA3rA

A kapu kovácsoltvasa a félkör terasz korlátján köszön vissza…..

dW4iK+hER3Oe%tEI2owGOA

Toldi Lajos úr egyébként könyvkereskedő volt, üzlete a Fő utca 2-ben volt, lakása pedig onnan pár méterre, a Vár aljában, az Albrecht főherceg út, vagyis a mai Hunyadi János út 7 alatt. Ezt a mézeskalácsházat nyaralónak szánta, ahogy a környék villáit általában.

fullsizeoutput_7dbZWfjICveStaLw1zJY7QTxw

1917-ben új tulajdonosa lesz a szép, erdei laknak. A Balassa testvérek, Ferenc, aki likőrgyáros, és Béla, aki orvos volt, és a Teréz körúton rendelt, 1921-ben némileg átalakítja az akkori Páfrány utca 19-et.

1736

12320

Üvegház épül ekkor, „toldalékban az első emeleten egy toronyszoba és nyitott terasz, a földszinten üvegezett veranda, az alagsorban konyha, kamra. Különálló „üvegház” is épül ekkor, benne két „virágház”, egy munkaterem és kazánház. 1918-as a veranda toldalék és egy különálló növényház! 1923-ban még a Balassa testvérek emeletet húznak az eddig sem kicsi házra, amelyben egy képtárat rendeztek be.

KcTOm066RpGcbDeQn+Ougw

fullsizeoutput_741

M+S3GyU+RGuDsF7FErpG2Q

XUrqVuHtTn2+a6BqY9O28g

Az átalakítások során, a ház közepén lévő 2 nagy szobát ebédlővé alakítják, az így közel 60 négyzetméteres teret a a loggiából átalakított terasz teszi még nagyobbá. Az eddigi verandából előtér, a loggiából félkör alakú terasz lesz.

Clwb7N65RjK+t2qAw6QNvg

1941-ben az új tolajdonos Hoffmann Ferenc képkereskedő 3 lakásossá alakítja a házat: a földszinten egy négy és egy kétszobás lakás születik, az emeleten egy külön kétszobás lakrész kialakításáról szólnak a tervek.

C5hBiPEDRgepACQXPQd32w

A háború utáni engedélyezési kérelmek és tervek belső átalakításokról szólnak, de egyik sem érintette a villa külső megjelenését. Sehol egy hullámpala, kutyaól tetőablak, igénytelen részlet. Üdítő kivétel, hogy még az öreg platánfák is megmaradhattak végig, a viharos huszadik században, sőt, a mai gyászos fakivágásos időket is túlélni látszanak. Úgy szép ez a ház ahogy van, minden részletében és egészében. Milyen jó, hogy ilyen is van.

Források:

Helyszínbejárás

Budapest Történeti Levéltár

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_14_1902-1903/?pg=740&layout=s&query=Toldi%20Lajos

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_27_1916/?pg=757&layout=s&query=Balassa%20Ferenc

https://hu.wikipedia.org/wiki/56-os_villamos_(Budapest)

https://library.hungaricana.hu/hu/view/BPLAKCIMJEGYZEK_13_1901-1902/?pg=1709&layout=s&query=Toldi%20Lajos

 

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kategóriák